top of page

Kalamaki kotopoulo (kipspies), tzatziki en choriatiki (Griekse salade)





Wie mij kent weet dat ik vanaf 2018 in Griekenland gewoond heb en hier ook weer in 2023 naar terug verhuis. Ik ging naar de universiteit in Athene en volgde de bachelor Culinaire Kunsten. Het kan dan ook niet anders dan dat wij regelmatig gerechten leerden maken uit de Griekse keuken. Ik maak ze nog altijd graag, maar in Nederland zijn er wel wat verschillen.

Yoghurt Griekse stijl of Griekse yoghurt? Het maakt verschil!

In Nederland vind je bijna overal yoghurt Griekse stijl, maar dit is geen Griekse yoghurt! In een tzatziki proef je dan ook het verschil en de structuur wordt te dun. Bij Jumbo supermarkt en Lidl verkopen ze wel Griekse yoghurt, het is echt even zoeken. Neem de 10% vet variant voor tzatziki.


Benodigdheden tzatziki:

  • 500 gr Griekse yoghurt 10%

  • 3 kleine snackkomkommers

  • 2 of 3 tenen knoflook naar smaak

  • zout en peper

  • 1 takje verse dille

  • scheut olijfolie

  • eventueel zwarte olijf ter decoratie

Materialen:

  • Zeef

  • Kom

  • grove rasp

Ik gebruik graag snackkomkommers, omdat er meer smaak aan zit, maar een gewone komkommer kan ook. Snijdt de komkommer door de helft. Belangrijk is de zaadjes te verwijderen met een lepel. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk vocht van de komkommers in de tzatziki komt. Rasp de komkommer grof (pas op je vingers) en doe het in een zeef. Verspreid het een beetje en strooi er zout op. Laat de komkommer eventjes staan, liefst de avond van tevoren zelfs.


Doe de yoghurt in een kom, rasp de knoflook er doorheen, snijdt de dille fijn en strooi er een beetje peper over. Meng de komkommer erdoorheen, maar voeg pas zout toe als je gep