top of page

Wat is Keto?

De feiten achter keto en koolhydraatarme dieten

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord, het internet staat er namelijk bol van; Keto en koolhydraatarme diëten. Voor wie is dit nu eigenlijk en waarom zou je hieraan beginnen?


De reden dat Keto en KHA (koolhydraatarm) zo populair zijn geworden is omdat mensen in korte tijd snel afvallen. Dat wil je toch? FOUT.


Natuurlijk willen we allemaal snel onze extra kilo's kwijt, maar het is belangrijk je te beseffen dat ze er niet ineens aan zaten en dus ook niet ineens af gaan. Als je al eens eerder een dieet hebt gevolgd heb je waarschijnlijk de ervaring dat je in begin wel gewicht verliest, maar zodra je stopt met het dieet, de supplementen, shakes of anders methodes, de kilo's er weer aan komen. Zo gaat dat ook met Keto, want wat alle diëten, supplementen, wonder-methodes en maaltijdvervangers gemeen hebben:


Ze leren je niet gezond te eten in het dagelijkse leven voor de rest van je leven!

Ok, even terug naar keto, hoe zit dit? Even de basis: je hebt 3 soorten grote (macro) nutriënten waaruit voeding bestaat, koolhydraten, eiwitten en vetten. De micro nutriënten bevatten vitaminen en mineralen. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Ze beslaan ongeveer de helft van je dagelijkse voeding. Het zet suiker om in energie, waarbij we onderscheid kunnen maken in de enkelvoudige suikers (zoals aanwezig in snoep, honing etc.) dubbele suikers (chocolade, rietsuiker, melksuiker) en de meervoudige suikers (aardappelen, havermout, rijst)


De enkelvoudige suikers worden snel in je lichaam opgenomen en laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en de meervoudige suikers laten dit langzamer opnemen, teven bevatten deze meer vitaminen, mineralen en vezels, die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent.


Op de functie van eiwitten en vetten ga ik in bij dit artikel. Het gaat nu even om de koolhydraten. Zoals ik al zei moet de helft van je dagelijkse voeding uit koolhydraten bestaan, als je keto gaat eten of KHA is het principe dat je de koolhydraten dusdanig verlaagd dat je lichaam in ketose raakt. Dit is als het ware een noodtoestand van je lichaam.


Er komt geen energie binnen dus raakt je lichaam in de stress, de bedoeling van ketose is dat het lichaam overgaat tot drastische vetverbranding. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Je kunt behoorlijk wat lichamelijke klachten krijgen, bekend onder de 'Keto griep'. Dit is van tijdelijke aard, vaak zijn de symptomen na een week, soms iets langer, wel verdwenen.


Je kunt last krijgen van het volgende:

  • Misselijkheid

  • Overgeven

  • Constipatie

  • Diarree